Categories
Uncategorized

Voedselvergiftiging symptomen

Wat is voedselvergiftiging?

Wat zijn de kenmerken en symptomen voedselvergiftiging en hoe is voedselvergiftiging te behandelen? Voedselvergiftiging is een plotseling optredende ziekte die vaak wordt veroorzaakt door het nuttigen van voedsel of drank, dat besmet is met pathogene micro-organismen of besmet is met een giftige stof. Het gaat vaak gepaard met symptomen als misselijkheid, braken, buikpijn of buikkrampen, plotselinge diarree of koorts. Vaak blijven de klachten beperkt tot het spijsverteringskanaal. Alom bekend is de salmonellabacterie. De meeste voedselvergiftigingen ontstaan door salmonella, welke vooral voorkomt in rauw vlees, eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden worden sneller ziek na een besmetting met de salmonellabacterie. Klachten die kunnen ontstaan bij een infectie zijn onder meer misselijkheid, overgeven (braken), diarree (soms gepaard met slijm en bloed in de ontlasting), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Voedselvergiftiging wordt vaak in verband gebracht met kip. Kip is een risicoproduct voor salmonella, maar door hygiënisch te werken kan een besmetting worden voorkomen. Daarnaast blijkt uit gegevens van het Voedingscentrum en de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) dat de helft van de Nederlanders het risico op voedselvergiftiging loopt na een barbecue. Dit komt doordat de Nederlander niet kiest voor het veiliger voorgegaard vlees en slecht let op de hygiëne. Grofweg de helft wast niet regelmatig de handen, gebruikt geen gescheiden bestek voor rauw en gaar vlees en bewaart overgebleven vlees dat buiten heeft gestaan voor een volgende dag. Al deze risicovolle handelingen vergroten de kans op voedselvergiftiging.

Vaak blijven de klachten beperkt van een voedselvergiftiging beperkt tot het spijsverteringskanaal, maar een enkele keer kan voedselvergiftiging aanleiding geven tot andere symptomen. Zo kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum voorkomen in honing, wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen tot 1 jaar. Zij kunnen infantiel botulisme krijgen, waarbij een verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid, verstopping en spierzwakte op de voorgrond treden. Bij baby’s die deze verschijnselen vertonen, is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Kinderen ouder dan 1 jaar kunnen wel honing eten.

Naast bovengenoemde typische symptomen van voedselvergiftiging die binnen 48 uur na het nuttigen van besmet voedsel of drinken optreden, kan iemand — afhankelijk van de ernst van de vergiftiging — tevens last krijgen van koorts en rillingen, bloederige ontlasting en uitdroging. Ook het zenuwstelsel kan schade oplopen. Deze symptomen kunnen een enkel persoon, maar ook een groep mensen, die hetzelfde eten of drinken hebben gehad, treffen. Dit noemt men een uitbraak. Zo liepen in 2012 ruim zevenhonderd mensen in Mexico tegelijk voedselvergiftiging op, nadat zij een bezoek hadden gebracht aan een campagnebijeenkomst van een politieke partij.

Soms wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen voedselvergiftiging en voedselinfecties. Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, schimmels en virussen en voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door de opname van een giftige stof in voedsel, die wordt geproduceerd door bacteriën of schimmels (bron: voedingscentrum).

 

Oorzaken voedselvergiftiging

De bekende oorzaken van voedselvergiftiging kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: ziekteverwekkers en giftige stoffen. Meestal wordt een voedselvergiftiging veroorzaakt door met bacteriën, virussen en soms parasitaire protozoën (ééncellige, dierlijke parasieten) besmet water of voedsel. Deze ziekteverwekkers zijn te vinden op vele plaatsen, ook in menselijke en dierlijke uitwerpselen. Wanneer deze potentieel schadelijke pathogenen in het voedsel of drinken terecht komen door slechte hygiëne of het slechts bereiden of bewaren van voedsel, kan iemand die ervan eet of drinkt plotseling ziek worden.

Infectieuze agentia zijn onder meer virussen, bacteriën en parasieten. Giftige stoffen zijn bijvoorbeeld giftige paddestoelen of bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Door slechte hygiëne kan voedsel worden besmet. Voedselvergiftiging kan worden voorkomen door adequate voedselhygiëne toe te passen: door voedsel zorgvuldig te bewaren, te bereiden en te koken. Vooral twee dingen zijn belangrijk: verhit rauw voedsel goed en zorg voor goede hygiëne.

Symptomen voedselvergiftiging

De symptomen en klachten zijn afhankelijk van het soort voedselvergiftiging en de ernst. Meestal veroorzaakt voedselvergiftiging diarree, braken, misselijkheid, buikpijn (buikkrampen) en koorts. Deze klachten ontstaan meestal binnen 24 uur na de besmetting.

Virussen zijn verantwoordelijk voor de meeste gevallen van voedselvergiftiging. Het virus kan worden overgedragen door verontreinigd drinkwater en voedsel.

 • Norovirussen zijn een groep van virussen die zeer besmettelijk is en die wat men in de volksmond ‘buikgriep’ heet veroorzaakt. Een met deze boosdoener besmet persoon kan last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn en lichte koorts. Het virus wordt meestal overgedragen van mens op mens, maar het kan ook in voedsel aanwezig zijn. Rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen, zijn volgens het Voedingscentrum een beruchte bron van besmetting. De  symptomen verdwijnen gewoonlijk in twee tot drie dagen. Het is de meest voorkomende virale oorzaak van voedselvergiftiging bij volwassenen.
 • Het rotavirus veroorzaakt vooral bij jonge kinderen overgeven, ernstige, aanhoudende diarree veroorzaakt en koorts.
 • Hepatitis A  kan van persoon op persoon worden overgedragen, maar ook indirect via besmet water, voedsel of oppervlakten. Een besmetting met dit virus veroorzaakt het plotseling ontstaan van koorts, verlies van eetlust, buikpijn, en het gevoel van vermoeidheid, gevolgd door geelzucht, een gele verkleuring van de ogen en de huid. De symptomen duren meestal minder dan twee maanden, maar een herstelperiode van soms enkele maanden is geen uitzondering. Bij baby’s, peuters en kleuters verloopt de infectie meestal ongemerkt.

Bacteriën kunnen op twee verschillende manieren tot voedselvergiftiging leiden. Men kan ziek worden van de bacteriën zelf of van de giftige stoffen die kunnen worden geproduceerd door bacteriën.

 • Salmonella is een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken; de ziekte zelf wordt vaak aangeduid als salmonella of salmonella infectie. De boosdoener kan in de darmen van dieren voorkomen en soms zitten ze dan ook op rauwe eieren en in vlees. Ook kan de bacterie via de ontlasting van die dieren terechtkomen op het land of in het water en van daaruit weer op eten terechtkomen. Risicoproducten zijn kip en ander vlees, groente en fruit, maar door hygiënisch te werken kan een besmetting worden voorkomen. Kenmerkende symptomen zijn braken, lichte koorts en ernstige diarree, waarbij er bloed bij de ontlasting aanwezig kan zijn. Normaal gesproken openbaren de eerste klachten zich 12 tot 72 uur na het eten van het besmette voedsel. De klachten houden vaak één tot drie dagen aan.
 • Campylobacter spp is een bacterie die in voedsel en dan vooral in rauwe kip voorkomt. Het veroorzaakt algehele malaise met koorts, waterige diarree, hoofdpijn en spierpijn. Deze symptomen ontwikkelen zich twee tot vijf dagen na het nuttigen van besmet voedsel.
 • Staphylococcus aureus veroorzaakt matige tot ernstige klachten met snel optredende misselijkheid, ernstig braken, duizeligheid en buikkrampen. De bacterie kan de oorzaak zijn van voedselvergiftiging doordat de bacterie via huidschilfers of niezen in het eten belandt. Als het gerecht vervolgens niet beneden de 7°C of boven de 55°C wordt bewaard, kan de bacterie gaan groeien en giftig worden.
 • Van de E. coli-bacterie bestaan veel varianten en de meeste varianten van deze bacterie zijn onschadelijk. Specifieke varianten van E. coli, zoals de EHEC en de STEC kunnen daarentegen wél ernstige ziekte veroorzaken. Deze typen kunnen voedsel en water besmetten met een variërende mate van giftigheid produceren.

Het eten van giftige paddenstoelen of groente en fruit met een hoge concentratie pesticiden, kan ook voedselvergiftiging veroorzaken. Dit gaat onder meer gepaard met braken en diarree.

 

Behandeling voedselvergiftiging

Normaal gesproken gaan de klachten vanzelf over. Desgewenst kunnen de klachten verlicht worden met zelfhulpmaatregelen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat men niet uitdroogt, als gevolg van braken en diarree. Rehydratie kan worden toegepast met een orale rehydratie-oplossing (ORS). Hierdoor kan het lichaam het vocht beter opnemen en vasthouden. ORS is een poeder dat aangemaakt moet worden met schoon leidingwater of mineraalwater zonder koolzuur. Hierdoor krijgt iemand de benodigde hoeveelheid glucose en mineralen naar binnen, waardoor de darmen het vochtgehalte in het lichaam op peil kan houden. ORS is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Hier zijn een aantal andere tips om het herstel te bevorderen:

 • Eet frequent kleinere maaltijden, want dit is gemakkelijker te verteren dan drie grote maaltijden per dag.
 •  Eet bij voorkeur licht verteerbaar voedsel, zoals toast, crackers, bananen en rijst totdat herstel intreedt.
 •  Vermijd alcohol, sigaretten, cafeïne en kruidige en vette voedingsmiddelen.

Wanneer de huisarts raadplegen?

 • Bij tekenen van ernstige uitdroging, zoals ingevallen ogen en niet of nauwelijks meer plassen. Bij ernstige gevallen van uitdroging kan in het ziekenhuis intraveneus vocht en zout worden ingediend.
 • Als de klachten ernstig zijn of langer aanhouden dan een week, maar waarschuw de huisarts sneller bij een oudere, een kind of een anderszins kwetsbaar persoon.
 •  Als de besmetting afkomstig is van gifstoffen, zoals bij giftige paddenstoelen. Hierbij kan directe behandeling nodig zijn om de gifstoffen direct uit het lichaam te verwijderen.

Antibiotica wordt alleen voorgeschreven als bepaalde bacteriën met zekerheid zijn geïdentificeerd.

 

Geschreven door Martin Sulman

 

Een voedselvergiftiging met Listeria is risicovol voor ouderen en zwangeren

Listeria’s zijn bacteriën die overal in de natuur voorkomen. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend. Dit mag dan een gering aantal mensen zijn, maar de gevolgen van een besmetting met deze boosdoener kunnen ernstig zijn. Zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem moeten extra voorzichtig zijn, want zij lopen meer risico bij een besmetting met Listeria. Deze groepen hebben meer kans om complicaties te krijgen wat de dood tot gevolg kan hebben, aldus een rapport dat is uitgegeven de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) in Amerika in juni 2013.

Volgens het rapport hebben ouderen van 65 jaar en ouder een viervoudig hoger risico op Listeria-besmetting in vergelijking met de algemene bevolking in de Verenigde Staten, terwijl het risico voor zwangere vrouwen 10 keer hoger is. Het rapport benadrukt dat de volgende groepen een hoog risico lopen op listeria-infecties (zij vertegenwoordigen meer dan 90% van het aantal gevallen):

 • pasgeborenen
 • zwangere vrouwen (hoewel meestal niet gevaarlijk voor de gezondheid van de moeder, kan Listeria bij die groep leiden tot een miskraam of vroeggeboorte)
 • ouderen
 • mensen met een verzwakt immuunsysteem, in het bijzonder patiënten die chemotherapie ondergaan, en mensen met aids, diabetes of een nierziekte.

Volgens het Voedingscentrum wordt Listeria vooral aangetroffen in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn:

 • rauwmelkse zachte kaas
 • voorverpakte gerookte vis
 • rauwe dierlijke producten

Om besmetting met Listeria te voorkomen doe je er verstandig aan gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een goed afgestelde koelkast van 4°C te bewaren. Voorts is het raadzaam om bederfelijk eten na de houdbaarheidsdatum weg te gooien. Eet het na openen binnen 3 dagen op, uitgezonderd koelverse rauwkostsalades en voorgesneden sla. Deze producten kan je na openen nog 1 dag bewaren. Tevens is het van belang om gerechten door en door te verhitten.

Waarom je ontdooide vis en vlees niet opnieuw mag invriezen

De bewaartijd van producten verleng je door ze in te vriezen, maar het invriezen maakt een product niet onbeperkt houdbaar. Bacteriën schakel je niet uit door voedsel in te vriezen. Bederfbevorderende factoren worden door invriezen op een laag pitje gezet, maar schakelt ze niet definitief uit. Door het invriezen van producten worden bacteriën i n een soort slaaptoestand gezet. Zodra de temperatuur stijgt, ontwaken de micro-organismen uit hun schijndood. Alleen door en door verhitten (tot 75°C in de kern) is effectief om deze lastpakken uit te schakelen.

Bij het invriezen wordt de groei van micro-organismen sterk afgeremd. Dit komt doordat watermoleculen veranderen in ijskristallen, waardoor het water niet meer beschikbaar is voor micro-organismen. Waterkristallen zorgen er tegelijk voor dat het weefsel of celmembranen van het voedsel beschadigd raakt. De cellen gaan kapot en daarom komt er veel vocht vrij wanneer het voedsel ontdooit. Dat celvocht wordt ook wel ‘drip’ genoemd. Drip bevat veel voedingsstoffen voor bacteriën, zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten. Tijdens het ontdooien stijgt de temperatuur van het voedsel en op een gegeven moment komt ook de groei van de bacteriën weer op gang. Deze groei wordt bevorderd door de rijke voedingsbodem die is ontstaan ten gevolge van het vrijgekomen celvocht. Onder de micro-organismen die zich hieraan te goed doen, kunnen ziekteverwekkers aanwezig zijn zoals salmonella of listeria.

Wanneer je ontdooid voedsel opnieuw invriest, zijn al die reeds sterk vermeerderde bacteriën als gevolg van de drip nog aanwezig in het vlees of in de vis. Als je het product voor de tweede maal gaat ontdooien, heeft dat vergrote aantal bacteriën de kans om verder uit te groeien. Want hetzelfde proces treedt weer: celmembranen raken beschadigd, wat leidt tot extra vochtverlies wat de voedingsbodem rijker maakt. Dit vergroot het risico op voedselvergiftiging of voedselintoxicatie. Bij een voedselvergiftiging word je ziek van een ziekteverwekkende bacterie. Een voedselintoxicatie betekent dat je ziek wordt van de toxines ofwel gifstoffen die uitgescheiden worden door een bepaalde bacterie.

Het is het beste om voedingswaren te laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor blijft de temperatuurstijging beperkt en dit remt dus ook de groei van de bacteriën. Je kunt ook het vlees in bevroren toestand in de magnetron leggen en het daarin te garen.

Verder doe je er verstandig aan om bij het invriezen de temperatuur zo snel mogelijk te laten zakken naar –24 °C. In dat geval blijven de ijskristallen klein en blijft de schade aan de celmembranen beperkt. Door het invriesproces te versnellen, verminder je de drip. Dit komt de kwaliteit van het ingevroren product ten goed. Vlees of vis worden minder smakelijk door dit extra vochtverlies tijdens het ontdooien. Ook wordt vis en vlees op deze manier droger en taaier. Bovendien kunnen micro-organismen zich nog een tijdlang vermeerderen, als de kern van een product niet snel genoeg afkoelt.

Oregano als alternatieve bacterie-killer

Een nano-emulsie uit de essentiële oliën van oregano blijkt een effectieve bestrijder van bacteriën. Volgens onderzoekers van de Wayne State University kan oregano chemische middelen op termijn vervangen. Essentiële oliën uit tijm, knoflook en oregano zijn erkende desinfecterende middelen. Toepassing in de praktijk gebeurt evenwel nauwelijks, doordat de oliën slecht oplossen in water. In de voedingsmiddelenindustrie is chemische reiniging daarom gangbaar.

Het onderzoeksteam richt zich expliciet zich op oregano. Dit kruid, wat vooral gebruikt wordt in de Italiaanse keuken, leent zich het beste voor de ontwikkeling van een nano-emulsie en kent sterk desinfecterende eigenschappen. Een proef met besmette sla leidde tot een verminderde aanwezigheid van E-coli-bacteriën, een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren maar die je natuurlijk niet op je eten wilt hebben. Volgens de onderzoekers is aanvullend onderzoek nodig voordat een veilig alternatief voor chemische ontsmettingsproducten op de markt verschijnt. Wordt dus vervolgd!

Bron: Wayne State University, 1 mei 2015

Broodje döner kebab vaak boordevol bacteriën

Een broodje döner kebab zit vaak onder de bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond waarvoor 49 broodjes in vijf grote steden werden getest.

Meer dan de helft van de broodjes had zo veel bacteriën dat de voedselveiligheid voor zwakke groepen zoals 65-plussers en zwangere vrouwen in gevaar is. Op vijf broodjes werd de zogenoemde ‘poepbacterie’in een aantal gevallen werd zelfs de zogenaamde ‘poepbacterie’ (Escherichia coli) aangetroffen. De bacterie kan op een broodje terechtkomen doordat iemand in de productieketen na toiletbezoek zijn handen niet wast.

De hoge hoeveelheid bacteriën in de broodjes duidde erop dat het eten te lang bewaard werd of dat er niet hygiënisch werd gewerkt. De broodjes werden op tien willekeurige verkooppunten in de steden Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Breda getest.

Bron: Consumentenbond, 26 oktober 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *