Home

Voedselvergiftiging en buikgriep symptomen en behandeling

Voedselvergiftiging en buikgriep symptomen en behandeling - Voedselvergiftiging-buikgriep

Wat zijn de klachten en symptomen buikgriep 2016 en wat zijn de verschijnselen, klachten, kenmerken en symptomen voedselvergiftiging en wat is het verschil tussen buikgriep en voedselvergiftiging? En hoe wordt buikgriep behandeld en wat kun je het beste doen als je getroffen bent door een voedselvergiftiging? We geven handige tips en adviezen.

Voedselvergiftiging is een plotseling optredende ziekte die over het algemeen wordt veroorzaakt door het nuttigen van voedsel of drank, dat besmet is met pathogene (ziekteverwekkende) micro-organismen zoals bacteriën of virussen of besmet is met een giftige stof. Het gaat vaak gepaard met symptomen als misselijkheid, braken, buikpijn of buikkrampen, plotselinge diarree of koorts. Lees hier verder.

Een buikgriep, of maag-darminfectie, wordt vaak veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Deze ziekteverwekker irriteren en tasten de darmwand aan en dit leidt tot allerlei klachten als braken, diarree en buikkramp. Het gevolg is dat het lichaam veel vocht en zout verliest en uitdroogt. Normaal gesproken gaat de buikgriep vanzelf weer over. De duur hangt af van de soort en aard van de boosdoener en iemands weerstand. Vaak zijn de klachten binnen één tot twee weken verdwenen. Lees hier verder.

 

 

Voedselvergiftiging symptomen

 • Wat is voedselvergiftiging? Wat zijn de kenmerken en symptomen voedselvergiftiging en hoe is voedselvergiftiging te behandelen? Voedselvergiftiging is een plotseling optredende ziekte die vaak…

 • Oorzaken voedselvergiftiging De bekende oorzaken van voedselvergiftiging kunnen worden onderverdeeld in twee categorie?n: ziekteverwekkers en giftige stoffen. Meestal wordt een voedselvergiftiging…
 • Symptomen voedselvergiftiging De symptomen en klachten zijn afhankelijk van het soort voedselvergiftiging en de ernst. Meestal veroorzaakt voedselvergiftiging diarree, braken, misselijkheid,…
 • Behandeling voedselvergiftiging Normaal gesproken gaan de klachten vanzelf over. Desgewenst kunnen de klachten verlicht worden met zelfhulpmaatregelen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen…
 • Salmonellauitbraak door besmette zalm In oktober 2012 zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer dan 1.000 gevallen gemeld van besmetting met de Salmonella Thompson-bacterie….

Buikgriep symptomen

 • Wat is buikgriep? Wat is buikgriep, wat zijn de symptomen buikgriep, wat is de gemiddelde duur van buikgriep, is buikgriep besmettelijk, wat kun je het beste eten als je buikgriep…

 • Oorzaken buikgriep Gastro-enteritis heeft vele oorzaken. Virussen en bacteriën zijn de meest voorkomende.   Virussen en bacteriën zijn zeer besmettelijk en kunnen zich verspreiden…
 • Oorzaak buikgriep: virussen In 50 tot 70 procent van de gevallen van gastro-enteritis bij volwassenen is een norovirus betrokken. Dit virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich snel uit. Norovirussen…
 • Oorzaak buikgriep: bacteriën Bacteriën kunnen direct leiden tot gastro-enteritis door het infecteren van het slijmvlies van de maag en darm. Sommige bacteriën zoals Staphylococcus aureus produceren…
 • Oorzaak buikgriep: parasieten en protozoa Deze kleine organismen zijn minder vaak verantwoordelijk voor buikgriep. Een persoon kan besmet raken door het drinken van besmet water. Parasieten worden nogal…
 • Buikgriep symptomen Wat zijn de symptomen van buikgriep? De meest karakteristieke symptomen van buikgriep zijn: diarree; misselijkheid; buikkrampen of buikpijn; braken; en verminderde…
 • Buikgriep behandeling Buikgriep gaat normaal gesproken binnen enkele dagen vanzelf over en vereist geen medische behandeling. De sleutel tot een snel herstel is voldoende drinken….

 

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts. Deze website hoort bij www.symptomen-behandeling.nl en is geschreven door .

 

Meer buikgriep door klimaatverandering

Meer buikgriep door klimaatverandering - Voedselvergiftiging-buikgriep

De door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde zorgt ervoor dat we meer last krijgen van een tropische bacterie die buikgriep en cholera kan veroorzaken. Het gaat om de zogeheten Vibrio bacterie, een bacterie die vooral in warmer water gedijd en daarom een belangrijke rol gaat spelen als het (oppervlakte)water, onder invloed van klimaatverandering, opwarmt.

Wanneer het water van de Oostzee maar één graden warmer werd, waren er maar liefst bijna twee keer zoveel besmettingen met de Vibrio-bacterie als gebruikelijk. Wetenschappers uit verschillende landen zijn tot die conclusie gekomen. Het onderzoek is verschenen in het wetenschapsblad Nature Climate Change. De onderzoekers hebben gekeken naar de Oostzee, omdat het water daar het snelst opwarmt; de temperatuur stijgt er ongeveer vier keer zo snel als gemiddeld.

De wetenschappers kwamen ook tot de ontdekking dat andere gematigde en zelfs koelere regio’s, zoals Peru, Chili, Israël, delen van de VS en het noordwesten van Spanje, allemaal een groei van Vibrio-infecties hebben doorgemaakt na warmer weer. Maar de Oostzee stond met stip op nummer één. Volgens het onderzoek is de Oostzee het snelst opwarmende mariene ecosysteem op aarde dat tot nu toe is onderzocht.

Vibrio bacteriën komen voor in zeevruchten, zoals schelpdieren en plankton. De boosdoener veroorzaakt een verscheidenheid aan ziekten: van de relatief veel voorkomende gastroenteritis (buikgriep), tot de infectieziekte cholera.

Naar verwachting zal de kans op de bloei van de Vibrio bacterie langs de Europese kustgebieden de komende decennia sterk toenemen.

Bron: http://today.msnbc.msn.com, 22-07-2012

 

 

Voedselvergiftiging – Wat is een voedselvergiftiging?

Uv-licht desinfecteert biologisch fruit zonder bijsmaak

Uv-licht desinfecteert biologisch fruit zonder bijsmaak - Voedselvergiftiging-buikgriep

Onderzoekers aan de Washington State University hebben middels onderzoek laten zien dat ultraviolet C-licht (uv C) ziekteverwekkers op het oppervlak van fruit effectief kan bestrijden. Volgens de onderzoekers is het licht een alternatief voor chemische ontsmettingsmiddelen. Uv C-licht elimineert ziekteverwekkers, door het verstoren van hun DNA. Het licht heeft geen invloed op de chemische of fysieke kwaliteit van fruit. De technologie is volgens de onderzoekers voor landbouwbedrijven eenvoudig te implementeren en niet duur.

In het onderzoek is de effectiviteit van uv C-licht getest bij de bestrijding van een mix van stammen van de ziekteverwekkers E. coli en listeria. Beide bacteriën, die zich ophouden in de darmen van mens en dier, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Appels, peren, aardbeien, frambozen en meloen werden voor het onderzoek besmet met deze boosdoeners om ze vervolgens bloot te stellen aan verschillende doses uv C. Het licht bleek tot maar liefst 99,9 procent van de ziekteverwekkers op appels en peren te kunnen inactiveren. Listeria was meer uv C-resistent dan E. coli. Volgens de onderzoekers werkt de bestrijdingsmethode vooral goed voor fruit met een glad oppervlak. Er wordt nog meer onderzoek verricht naar het effect van uv C-licht op fruit met ruwere oppervlakken.

Bron: Washington State University, 29 juli 2015

GGD waarschuwt voor voedselvergiftiging

GGD waarschuwt voor voedselvergiftiging - Voedselvergiftiging-buikgriep

Vaak ontstaan voedselinfecties thuis, simpelweg omdat je onvoldoende hygiënische maatregelen in acht neemt. Een voedselinfectie kan ontstaan als de handen niet gewassen worden nadat je het toilet bezocht is en je vervolgens eten klaargemaakt. Maar ook door kruisbesmetting, door bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla te snijden. Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.

De GGD adviseert om vaak je handen met zeep te wassen, zeker voordat het eten bereid wordt en nadat je op het toilet bent geweest. Voorts wordt aangeraden om producten die gekoeld bewaard moeten worden, zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast te zetten. Tijdens een barbecue of picknick moeten vlees en salades zo goed mogelijk gekoeld worden. Als een gerecht langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, kan het volgens de GGD beter weggegooid worden.