Categories
Uncategorized

Buikgriep symptomen

Wat is buikgriep?

Wat is buikgriep? - Voedselvergiftiging-buikgriep

Wat is buikgriep, wat zijn de symptomen buikgriep, wat is de gemiddelde duur van buikgriep, is buikgriep besmettelijk, wat kun je het beste eten als je buikgriep hebt, is er medicatie die je in kunt nemen als de klachten hevig zijn en hoe wordt buikgriep behandeld? Wat in de volksmond ‘buikgriep’ wordt genoemd, is vaak een maagdarminfectie, ook wel ‘gastro-enteritis’ genoemd. Gastro-enteritis is een aandoening die irritatie en ontsteking van het slijmvlies van maag en darmen (het maag-darmkanaal) veroorzaakt. De incubatietijd van buikgriep (de tijd tussen de infectie en het moment dat het virus actief wordt en je de eerste klachten krijgt) is meestal tussen de 24 en 72 uur. Buikgriep is vaak uiterst besmettelijk. Vooral als er in je omgeving buikgriep heerst, kan het in acht nemen van een goede hygiëne een buikgriepbesmetting voorkomen. Meermaals per dag grondig de handen wassen, geen oud of stilstaand water drinken en voedsel – waar mogelijk- goed koken of bakken zijn nuttige maatregelen om besmetting te voorkomen. Eventueel kunnen bij een buikgriep medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen. Doch onder bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld als je zwanger bent), moet je bepaalde medicijnen niet gebruiken. 

 

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • diarree;
 • misselijkheid;
 • krampende buikpijn;
 • (neiging tot) braken.
Buikgriep kan worden veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Virale infecties zijn de meest voorkomende oorzaak van gastro-enteritis. Deze ziekteverwekkers tasten de darmwand aan, waardoor deze minder vocht kan opnemen uit het voedsel. Dit vocht zorgt ervoor dat de ontlasting zo dun is (diarree). De bekende symptomen -diarree, braken en krampen in de buik- zijn eigenlijk afweermechanismen van het lichaam. Je lichaam probeert uit alle macht zo snel mogelijk het virus te verdrijven. Hierdoor verliest het lichaam vocht en zout en droogt het uit, hetgeen levensbedreigend kan zijn – vooral bij baby’s en oudere mensen.

 

Oorzaken buikgriep

Gastro-enteritis heeft vele oorzaken. Virussen en bacteriën zijn de meest voorkomende.
Virussen en bacteriën zijn zeer besmettelijk en kunnen zich verspreiden door de consumptie van besmet voedsel of water. De infectie kan zich verspreiden van persoon tot persoon als gevolg van slechte toilethygiëne. Als iemand zijn handen niet goed wast na het toiletbezoek, verspreidt het virus zich verder. Het kan terechtkomen in voedsel of op deurklinken en ander materiaal.
Gastro-enteritis die is veroorzaakt door een virus duurt vaak één tot  twee dagen. Bacteriële buikgriep is vaak hardnekkiger.

Oorzaak buikgriep: virussen

In 50 tot 70 procent van de gevallen van gastro-enteritis bij volwassenen is een norovirus betrokken. Dit virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich snel.
Norovirussen kunnen worden overgedragen door:
 • besmet voedsel en drinken;
 • door contact met besmet braaksel of ontlasting;
 • via besmette voorwerpen als deurklinken of speelgoed;
 • het virus kan zich ook via de lucht verspreiden.
Nummer 2 op de ranglijst van veroorzakers van buikgriep is het Rotavirus. De meeste kinderen onder de drie jaar zijn wel een keer besmet geraakt met het Rotavirus.
Andere virussen die maag-darmklachten veroorzaken zijn onder andere:
 • Astrovirus: Iedereen kan er door besmet worden, maar vooral baby’s en peuters raken snel geïnfecteerd.
 • Adenovirus: Voor de meeste mensen een onbekend virus, maar wel veroorzaker nummer vier van buikgriep. Er zijn verschillende types van dit virus en vooral de typen 40 en 41 worden gezien als oorzaak van virale gastro-enteritis. Het Adenovirus heeft een lange incubatietijd variërend van 3 tot 10 dagen.
 • Parvovirus: Een groep van virussen waartoe de kleinste virussen gerekend worden.
 • Astrovirus: Dit is de derde meest voorkomende oorzaak van gastro-enteritis bij zuigelingen.

Oorzaak buikgriep: bacteriën

Bacteriën kunnen direct leiden tot gastro-enteritis door het infecteren van het slijmvlies van de maag en darm. Sommige bacteriën zoals Staphylococcus aureus produceren een toxine die klachten veroorzaken. Stafylokok is een veel voorkomende vorm van voedselvergiftiging.
Escherichia coli (E. coli) bacteriën leven in de darmen van mensen en dieren. De meeste varianten van E. coli zijn onschadelijk of leiden tot relatief korte diarree, zoals dat voorkomt bij reizigers naar ontwikkelingslanden. (reizigersdiarree). Een Escherichia coli infectie kan echter ook leiden tot ernstige complicaties.

Er zijn een paar bijzonder vervelende stammen bekend, waaronder E. coli O157: H7, welke kan leiden tot ernstige, bloederige diarree en buikkrampen, gevolgd door ernstige schade aan de organen, zoals nierfalen. Door het eten van niet goed doorbakken vlees of rauwe groenten, kan men deze lastpak oplopen.
Gezonde volwassenen herstellen doorgaans binnen een week van een infectie met E. coli O157: H7, maar jonge kinderen en ouderen kunnen het zogeheten hemolytisch uremisch syndroom (HUS) ontwikkelen. Dit is een zeer zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door de combinatie van nierfalen, hemolytische anemie en beschadiging van de binnenbekleding van de bloedvaten, welke in het ergste geval de dood tot gevolg kan hebben.
Salmonella, Shigella en Campylobacter zijn ook vaak voorkomende oorzaken van buikgriep. Salmonella besmetting kan ontstaan door het eten van dierlijke producten en in zeldzame gevallen door contact met dieren. Campylobacter komt door de consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees van pluimvee en kruisbesmetting met andere voedingsmiddelen. De Shigella bacterie verspreidt zich over het algemeen van een geïnfecteerd persoon naar een ander persoon, maar ook via voedsel of water dat besmet is.

Oorzaak buikgriep: parasieten en protozoa

Deze kleine organismen zijn minder vaak verantwoordelijk voor buikgriep. Een persoon kan besmet raken door het drinken van besmet water. Parasieten worden nogal eens aangetroffen in zwembaden.
Giardia lamblia is een microscopisch kleine darmparasiet en een darminfectie met deze boosdoener veroorzaakt symptomen als darmkrampen, opgeblazen gevoel, misselijkheid en waterige diarree.
Cryptosporidium is een parasiet die leeft in de darmen van geïnfectieerde personen. Cryptosporidium is een geslacht van kleine parasieten die zeer hevige diarree kunnen veroorzaken.

Buikgriep symptomen

Wat zijn de symptomen van buikgriep? De meest karakteristieke symptomen van buikgriep zijn:

 • diarree;
 • misselijkheid;
 • buikkrampen of buikpijn;
 • braken; en
 • verminderde eetlust;
 • hoofdpijn;
 • duizeligheid;
 • moeheid; en
 • algehele malaise.

 

Niet alle getroffen personen ontwikkelen alle symptomen. Sommige mensen krijgen tevens last van lichte koorts. De meeste symptomen verdwijnen binnen ongeveer 2 tot 5 dagen. Buikgriep kan leiden tot uitdroging tijdens deze korte periode, vooral bij kinderen, verzwakte volwassenen of ouderen. tekenen van uitdroging zijn:

 • Niet of weinig plassen (donkere urine);
 • dorst;
 • lusteloosheid;
 • flauwvallen;
 • verwardheid;
 • sufheid;
 • snelle ademhaling;
 • snelle hartslag;
 • droge mond;
 • diepliggende ogen; en
 • koude armen en benen.

Buikgriep behandeling: wat te doen als je buikgriep hebt?

Buikgriep behandeling: wat te doen als je buikgriep hebt? - Voedselvergiftiging-buikgriep

Buikgriep gaat normaal gesproken binnen enkele dagen vanzelf over en vereist geen medische behandeling. De sleutel tot een snel herstel is voldoende drinken. Doe dit bij voorkeur in kleine beetjes tegelijk. Diarree (en braken) kan leiden tot uitdroging en dit moet voorkomen worden. De persoon met buikgriep kan het beste water, thee of bouillon drinken. Fruitsap is af te raden omdat het juist diarree kan veroorzaken. Bij jonge kinderen, baby’s en kwetsbare mensen, is een orale rehydratatievloeistof (ORS) aan te raden teneinde uitdroging te voorkomen. Iemand die frequent moet overgeven, kan het beste wat vaker kleine hoeveelheden per keer drinken. 
 
Bij aanhoudende diarree die niet binnen een paar dagen over is, moet altijd een arts geraadpleegd worden. Bij ouderen, baby’s en kleine kinderen is het aan te raden om al eerder een arts te waarschuwen. 
 

Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van buikgriep te verminderen, bijvoorbeeld medicatie tegen misselijkheid en braken. Het gebruik van middelen tegen diarree kan helpen in geval van een bacteriële ontsteking. Loperamide kan nuttig zijn wanneer je niet meteen naar het toilet kunt, bijvoorbeeld op reis. Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt voor samentrekking van de anus. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt compacter. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen. Gebruik het niet langer dan twee dagen. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden. Geef verder geen antidiarree medicijnen aan kinderen jonger dan 12 jaar en neem deze medicijnen ook niet in als er bloed in je ontlasting zit. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter. Middelen op basis van actieve kool, zoals Norit, zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen in het maag-darmkanaal geabsorbeerd worden en via de ontlasting het lichaam verlaten.

Zodra de symptomen verminderen, in het bijzonder braken, wordt een BRAT dieet (bananen, rijst, appels en toast) geadviseerd gedurende één dag tot twee dagen. Daarna kan men weer overgaan op ‘normaal’ eten. Zit je nog op school of ben je aan het werk, meld je dan gewoon een paar dagen ziek totdat je weer hersteld bent.

Geschreven door 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *