Categories
Uncategorized

Buikgriep eten en drinken

Wat kun je bij buikgriep eten en drinken?

Wat kun je bij buikgriep eten en drinken? - Voedselvergiftiging-buikgriep

Wat kun je het beste bij buikgriep eten en drinken? Buikgriep is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting heeft zo’n 20% van de mensheid er jaarlijks mee te maken. Symptomen van buikgriep zijn onder meer diarree, braken, koorts en buikpijn. Ik heb erover geleerd tijdens mijn yoga opleiding. Het wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. De boosdoener is meestal een virale infectie die wordt overgedragen via besmet voedsel, vooral door mensen die zelf geïnfecteerd zijn en op een onhygiënische manier omgaan met het voedsel dat zij bereiden. Het virus kan ook van de ene op de andere persoon worden overgedragen. De medische naam van buikgriep is gastro-enteritis. Vaak nemen de klachten na een aantal dagen weer af. Bij baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem kan buikgriep om speciale aandacht vragen. Een groot risico is uitdroging. Het is van cruciaal belang de vochthuishouding van de patiënt goed in de gaten te houden, zeker in geval van kinderen.

Veel drinken: wat kun je bij buikgriep drinken en wat kun je beter laten staan?

Veel drinken: wat kun je bij buikgriep drinken en wat kun je beter laten staan? - Voedselvergiftiging-buikgriep

Hydrateren is belangrijk om uitdroging te voorkomen. De meest hardnekkige en gevaarlijke symptoom van een buikgriep is het verlies van vocht als gevolg van braken en/of diarree. Hier wat tips wat je eraan kunt doen:

  • Vermijd alcohol, cafeïne, of iets te zuurs (zoals sinaasappelsap) of basisch (zoals melk en zuivelproducten). Deze dranken prikkelen de dikke darm. Bovendien verergert alcohol de uitdroging.
  • Drink zoveel vocht als mogelijk, verdeeld over kleine porties. Denk hierbij aan water, slappe thee en heldere bouillon of heldere soep (kippensoep) zijn als dranken zeer geschikt bij buikgriep. Verzachtende vloeistoffen zijn thee gemaakt van frambozenblad, gember of kaneel.
  • Soms helpt ‘ginger ale’ tegen opkomende misselijkheid. Gember kan ook helpen als je misselijk bent. Gember neutraliseert je maag. Snij een stukje gember wortel af, schil eraf snijden en zachtjes op kouwen.
  • Gebruik ORS (Oral Rehydration Salt), een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water. Het wordt gebruikt bij diarree (wat kan optreden bij buikgriep) om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. ORS voorkomt uitdroging bij extreem vochtverlies door bijvoorbeeld aanhoudende diarree. Het zorgt ervoor dat het verlies aan water, suikers en zouten aangevuld wordt. De darmen hebben suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. ORS is geschikt voor volwassenen en kinderen en je kunt het kopen bij apotheek en drogist.
  • Buikgriep en cola: veel mensen zullen dit een rare combinatie vinden. Toch kan cola nuttig zijn als je buikgriep hebt, aldus huisarts Servaas Bingé.¹ ‘Platte’ cola -dat is cola waarin zo goed als geen koolzuur meer aanwezig is- kan helpen om het gehalte glucose in je lichaam aan te vullen. Als je buikgriep hebt, verlies je door diarree en/of braken veel vocht, met als gevolg dat het gehalte aan mineralen en glucose in je lichaam daalt. Door cola te drinken, kun je dit laatste aanvullen. Doe dit dan wel met mate, zo waarschuwt de huisarts, want cola is ook een zure stof die een aanslag kan plegen op maagslijmen. Hetzelfde geldt volgens de huisarts overigens ook voor zoute chips (zie hieronder). Het drinken van cola bij buikgriep -ook al is het met mate- wordt echter volgens de website van ‘Willem Wever’ door ‘dokters’ afgeraden: In cola zit namelijk heel veel suiker. Voor een darm die geplaagd wordt door bacteriën en virussen is het heel moeilijk om al die suikers op te nemen. Dan raakt ie nog meer van slag. Wist je dat suiker zelfs diarree kan veroorzaken? Bovendien zit er in cola cafeïne. Dat stofje zorgt ervoor dat je darmen meer water gaan uitscheiden, zo raak je dus nog meer water kwijt. Ook zorgt cafeïne ervoor dat je darmen meer bewegen en zo wordt je diarree dus ook erger. Dokters vinden dat je als je diarree hebt, je frisdranken en sapjes zoals cola en appelsap beter even niet kunt drinken.²
  • Buikgriep en zoute chips. Ook de combinatie zoute chips en buikgriep zal menig wenkbrauw doen fronsen. Elektrolyten zijn in elke lichaamscel aanwezig. Hevig zweten, braken en diarree leiden gewoonlijk tot een verlies van elektrolyten (vooral natrium en kalium). Uitdroging gaat daardoor vaak met een elektrolytentekort gepaard. Om dat te voorkomen, kun je met mate gezouten chips eten, aldus huisarts Servaas Bingé. Doe het dan wel met mate, zo houdt hij voor. Hoe het ook zit met cola en chips, het heeft o.i. de voorkeur om ORS te gebruiken (zie boven), teneinde het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen.

 

Noten:

[1] http://www.goedgevoel.be/gg/nl/220/Medicatie/article/detail/686623/2009/03/01/Ontdek-oma-s-gouden-remedies-deel-1.dhtml

[2] http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/waarom-helpt-cola-als-je-diaree-hebt

 

Vermijd vezelrijk voedsel en vet voedsel

Vezelrijke producten zijn normaal gesproken zeer goed voor de gezondheid en een goede darmwerking. Vezelrijk voedsel stimuleert de darm om te bewegen en verkort de darmpassagetijd. Daarom kun je vezelrijke producten in geval van diarree beter vermijden. Vezelrijk voedsel zijn onder meer:

  • volkoren zetmeelproducten, zoals bruin brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, enz.;
  • groenten en fruit (en dan vooral rauw);
  • peulvruchten, zoals linzen, bonen of erwten.

Vermijd voorts voedsel wat erg vet is. Gebakken vetstoffen irriteren het spijsverteringskanaal. Ook is het niet verstandig om zoiets als chocolade te eten, omdat daar veel vet in zit.

Wat kun je bij buikgriep eten?

Voor het herstel is het van belang dat je geleidelijk weer enig vast voedsel tot je neemt, uiteraard afhankelijk van wat je lichaam kan opnemen en verdragen. Begin met geraffineerde zetmeelproducten, dat is witte rijst of wit brood. Deze producten hebben een licht constiperend effect, wat betekent dat ze de stoelgang enigszins vertragen. Gekookte groenten is ook een goede keuze bij buikgriep. Wortelpuree en appelmoes zijn effectief tegen diarree. Mager vlees, zoals kalkoen, kip en kalfsvlees, en vis mag je ook gerust tot je nemen. Als je weer wat aan de beterende hand bent, kan Yoghurt helpen de darmflora te herstellen, vanwege haar regulerende werking op het microbiologisch evenwicht van de darmflora.

Neem gemakkelijk te kauwen en door te slikken producten zoals pap, soep, vla, gekookte groente, zacht vlees (filet), enz. Gebruik magere producten en producten met een milde smaak.

Vergroot langzaamaan je maaltijden en kies vooral producten die gemakkelijk gaan. Het is niet erg om een paar dagen eenzijdig te eten, maar je moet uiteindelijk wel weer naar een gezond en gevarieerd dagmenu. Dat is de beste manier om weer helemaal aan te sterken.

Gember is een wortel die als zeer gunstig voor de gezondheid wordt beschouwd. In Ayurveda wordt gember beschouwd als een wonderkruid. Het kan worden gebruikt in natuurlijke of gedroogde versie.

In het westen gebruiken we vaak gember voor thee, maar in het oosten is gember een belangrijk ingrediënt in het voedsel. Maar niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

 

Lees verder
  • Buikgriep: symptomen, oorzaak en behandeling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *