Categories
Uncategorized

Buikgriep baby, buikgriep kind

Buikgriep bij baby’s en kinderen: wat is buikgriep?

Buikgriep bij baby's en kinderen: wat is buikgriep? - Voedselvergiftiging-buikgriep

Gastro-enteritis -in de volksmond ‘buikgriep’ genoemd- is een veelvoorkomend ziektebeeld, zowel bij kinderen als bij volwassenen. De belangrijkste ziekteverschijnselen van buikgriep zijn misselijkheid, buikpijn, braken en/of diarree. Soms gaat dit gepaard met koorts. Door braken en diarree kan een vochttekort ontstaan, vooral bij baby’s en jonge kinderen van 1 of 2 jaar. Dit wordt ‘uitdroging’ of ‘dehydratie’ genoemd. Bij (risico op) uitdroging kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Het is daarom belangrijk dat een kind met buikgriep blijft drinken.

Buikgriep is een infectie van de darmen. Meestal is de dunne darm in het spel, maar de maag en de dikke darm kunnen ook aangetast zijn. De infectie treedt acuut op,en wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. In de meerderheid van de gevallen gaat het om een virusinfectie. Bekende virale verwekkers zijn het rotavirus, adenovirus en norovirus.

 

Wat zijn de klachten en symptomen van buikgriep bij een baby of kind?

De belangrijkste symptomen van buikgriep zijn:

 • braken
 • diarree
 • koorts
 • gebrek aan eetlust

Er kan ook wat bloed of slijm bij de ontlasting aanwezig zijn.

Als gevolg van de ontsteking van de darmwand gaat er meer water en zout verloren met de ontlasting. Uitdroging is daarom een reëel risico. Bij baby’s en kleine kinderen kun je uitdroging herkennen aan onder meer de volgende verschijnselen:

 • de baby verliest minder urine of de urine krijgt een bruinachtige kleur
 • huilen zonder dat er tranen komen
 • moeite met inslapen
 • droge lippen
 • droge slijmvliezen
 • diepliggende ogen en fontanellen
 • vermindering van huidelasticiteit (huidplooi die blijft staan)
 • sufheid
 • plots gewichtsverlies
 • ingevallen buikje

Wat te doen bij (dreigende) uitdroging?

De mate waarin deze verschijnselen optreden, geven een indicatie van de ernst van de uitdroging is. Bij baby’s en jonge kinderen kan uitdroging gevaarlijk zijn. Bij (vermoeden van) uitdroging, moet je direct de huisarts waarschuwen. Aan de hand van de mate van uitdroging geeft je huisarts verdere adviezen. Soms is een ziekenhuisopname nodig. De behandeling van uitdroging is vooral gericht op het aanvullen van het vochttekort, ‘rehydratie’ genoemd. Aanvullen van vocht kan je het beste doen door het kind regelmatig een oplossing te laten drinken van water, glucose en zout – in een vaste verhouding (ORS).

Kun je medicijnen gebruiken tegen buikgriep?

Onderzoek naar de veroorzaker van de buikgriep zal zelden nodig zijn, omdat het geen verschil maakt voor hoe met deze klachten moet worden omgegaan. In het algemeen zijn geneesmiddelen of medicijnen niet wenselijk bij buikgriep. Geneesmiddelen maken de klachten soms erger. Medicijnen om de diarree te remmen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de virussen of bacteriën het lichaam niet kunnen verlaten. Dit zorgt voor een verergering van de buikgriep. Verder is het zo dat antibiotica de ziekteduur niet verkorten.

Bijna altijd gaat buikgriep gaan vanzelf over. Ook middelen tegen bijvoorbeeld het braken (zoals Motilium) of om diarree te remmen (zoals Imodium) worden afgeraden, aangezien ze het zieker worden van een kind kunnen camoufleren waardoor te laat medische hulp wordt gezocht.

Wat kun je doen als je kind buikgriep heeft?

Het is ten eerste van belang dat je kind blijft drinken. Zorg ervoor dat je kind regelmatig kleine hoeveelheden drinkt, bij voorkeur ORS (een zoutglucose-oplossing die bij de apotheker of drogist verkrijgbaar is). Blijft je kind braken of vertoont het tekenen van uitdroging, dan kan het enkele dagen in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij dehydratie altijd medisch advies nodig. In het ziekenhuis zal men overgaan tot toediening van ORS via een maagsonde of wordt er een infuus geprikt. Tijdens de opname wordt een vochtbalans bij het kind bijgehouden.

Wanneer het kind niet meer braakt, mag het langzaamaan weer beginnen te eten. Begin met licht verteerbaar voedsel, zoals bouillon of beschuit en zeker geen vet voedsel, gasvormende voedingsmiddelen (uien, kool, spruiten) of koolzuurhoudende dranken. Door je kind gezond te laten eten, zorg je ervoor dat het verder kan herstellen en snel weer op de been is.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Een virale buikgriep is zeer besmettelijk. Het virus is aanwezig in de stoelgang, verspreid zich razendsnel en blijft gedurende lange actief op handen, speelgoed, deurklinken, enz. Het virus wordt dus zeer gemakkelijk doorgegeven. Daarom is het van belang om regelmatig je handen te wassen om besmetting te voorkomen, zeker na elke luierwissel, na de toiletgang en vóór het bereiden van eten en drinken. Ook na het hanteren van afval, vuile was, het oppakken van huisdieren en nadat je je neus hebt gesnoten of hebt geniesd, moeten de handen worden gewassen.

Wanneer moet je kind naar een dokter?

Ga met je kind maar de huisarts, als er:

 • bloed in diarree of braaksel aanwezig is
 • buikpijn in aanvallen komt of zeer hevig is
 • de koorts hoger is dan 39° Celsius of gedurende meer dan 3 dagen hoger dan 38,5° Celsius
 • sprake is van matige tot ernstige uitdroging gedragsveranderingen
 • bij het kind optreden, zoals sufheid of verminderd reactievermogen

Geschreven door 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *